ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
НачалоНачало СтатииСтатии КлубКлуб ИгриИгри АлбумАлбум ЦентърЦентър За да видиш своите лични съобщения първо влез в сайта с твоите име и паролаКутия РегистриранеРегистриране ВходВход
 
България с/у Македония?
Сега в тази тема: регистрирани: няма, скрити: 0 и гости: 0
Начало на нова тема   Отговор на тема    Списък с клубове -> Новини, политика и икономика в България за печат
Предишна тема :: Следваща тема  
Автор Мнение
zvezdi4ka
Старо куче
Старо куче


Пол Жена
Възраст: 34
Регистриран: 26.09.2002
Мнения: 1194
ASL пари: 59
Откъде е: ot Varna v Plovdiv
Групи: няма
СтатусОфлайн

България с/у Македония? 
Мнение Добавено: 30.04.2004 22:35:54
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Защо е този дългогодишен спор м/у страните?
Където съм аз в момента имам един приятел македонец, ако го питаш всичко македонско е свято и българите крадат от историята на Македония, но какво ги учат тях в училище и какво ни учат нас?


______________________________
Gangstas don't dye, we just multiply =)
горе
Преглед на ASL сайта на zvezdi4ka Изпрати лично съобщение на zvezdi4ka Изпрати писмо на zvezdi4ka Посещение на сайт на този потребител извън ASL Skype име
zvezdi4ka
Старо куче
Старо куче


Пол Жена
Възраст: 34
Регистриран: 26.09.2002
Мнения: 1194
ASL пари: 59
Откъде е: ot Varna v Plovdiv
Групи: няма
СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 01.05.2004 23:08:26
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
предполагам говориш за македонците, но аз не виждам и българите да правят нещо по въпроса... не защитавам нито една страна просто ми е интересно как стоят нещата от 2-те страни.
за мен Македония е отделна държава от много време и си вървят по друг път, но защо трябваше да се случи това с българското момиче което бе бито и вкарано в затвор, защото на един македонски автобус казала, че е българка?


______________________________
Gangstas don't dye, we just multiply =)
горе
Преглед на ASL сайта на zvezdi4ka Изпрати лично съобщение на zvezdi4ka Изпрати писмо на zvezdi4ka Посещение на сайт на този потребител извън ASL Skype име
усмивка
Много активен
Много активен


Пол Жена
Възраст: (скрита)
Регистриран: 22.03.2004
Мнения: 187
ASL пари: 225


СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 23.05.2004 21:06:44
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
По мое наблюдение, българите много се дразнят, когато някой каже за "македонския език". Че как може такова нещо? Та това е български само че на диалект! Или пък "македонският народ" - как ще са народ, като са без свой език, култура, история - всичките тези неща са все български => македонците нямат право да се наричат такива, защото са си българи. А как се е стигнало до основаване на македонската държава - ами българите за пореден път са ги прецакали и са загубили не само територии този път.
А от страна на македонците - е па такава промивка на мозъците... пази, боже, сляпо да прогледа. То си е страшно и опасно. Както за българските паметници, така и за българите на територията на БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония).
А и наскоро попаднах на сайт за Македония, където наистина сбитичко беше представена тази млада държава, и историята им беше започната от 1913г....

горе
Преглед на ASL сайта на усмивка Изпрати лично съобщение на усмивка Изпрати писмо на усмивка ICQ номер
bilz
Кибик
Кибик


Пол Жена
Възраст: 34
Регистриран: 09.07.2004
Мнения: 23
ASL пари: 14
Откъде е: Варна

СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 09.07.2004 22:00:27
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Според мен македонски език има и спекулациите с това са ми много противни.
Ама той бил като български диалект. А сръбския да не би да не звучи като български диалект!?
А руския и чешкия и те са си един на друг като диалекти, ама не виждам някой да се кара за това.
Един германец и един холандец могат да водят разговор, като всеки говори на своя си език и да се разбират прекрасно. Но никоя от двете страни не предявява претенции за езика на съседите си.
Същият пример важи за всички групи езици - испанският и италианският много приличат на френски, скандинавските езици много си приличат един с друг и т.н. В езиците на всички съседни страни може да се намери някакво сходство и лично според мен това си е пропаганда, да ни се натяква колко сме онеправдани, че сме си останали без Македонията.
Все едно че има някакво значение. А на практика никакво значение няма.
След малко или много, всички европейски страни ще са в европейският съюз и цялото делене на нации ще е напълно безсмислено. То не че сега не е.
В Македония се насаждат антибългарски настроения, защото ние се мъчим да им втълпим, че са българи. Ако на нас турците се опитват да ни втълпят, че сме турци, какво би ни било отношението към тях?!
Можем просто да оставим хората на мира да си имат своето си самосъзнание, каквото си го изберат и да сме в добри отношения с тях. Това винаги е по-добре, отколкото насила да ги караме да повярват, че са българи (което може и да е истина но изобщо не е в това въпросът), а тяхното правителство да ги настройва против нас.
Бъдещето не е в деленето. Бъдещето е в обединението.
Може всяко село и всяка паланка да иска да си обяви собствена държава, но къде е смисъла от това?! В днешно време светът върви към обединение и този процес не може да бъде спрян, това е. Скоро няма да има нации, макар че според мен и сега нациите не са това, което бяха.
В Германия живеят над 1 млн. турци. Само след 10 години ще са вече сериозен процент от населението на Германия. В Холандия и Англия над 30% от населението е от чужденци - индийци и австралийци от колониите, както и всякакви други. Можеш да живееш в Англия години наред, без да ти се наложи да контактуаш с нито един англичанин.
Във Франция всеки 4-ти е арабин или негър или и двете.
Децата на емигрантите може би ще запомнят от къде са дошли техните родители, но за внуците не е много сигруно. За правнуците вече няма да има никакво значение.
Та с това общо взето исках да кажа, че историята с Македония е изцяло в миналото. Просто вече няма приемственост между поколенията в това отношение. Преди хората са вярвали на това, което бащите и дядовците им са им разказвали за миналото, сега вярват на това, което четат във вестниците. А нещата, които пише във вестниците си имат съсвем конкретно манипулативно предназначение.
Ако сега ни се стовари турското робство, никаква българска нация няма да може да се съхрани, да не говорим за 500 години!


просто трябва да приемем македонските си събратя такива, каквито искат да бъдат, а не да ги окичваме с цветущи псувни. трябва да се преодолеят емоциите и да се приемат фактите – Македония отново, много отдавна не е наша и никога повече няма да е наша, НО може да бъде наша сестра, равноправна по отношение на общата ни история, култура, общите ни песни, приказки, митове, чисто балкански прилики, изхвърляния и изцепки.
нека заровим езиковия проблем и да изпушим лулата на мира Пушещ

дори си мисля, че тази болка по Македония като бивша българска територия отдавна не е толкова голяма и актуална, колкото искат да я изкарат днешните националисти . предполагам си дават сметка ( и най-върлите от тях, които се дрогират с този заплетен случай свързан с македонския език и М-я), че сегашното териториално статукво е окончателно и непроменимо. а за езика..мога да кажа за себе си, че този говорим и писмен македонски език не е моят говорим и писмен български език. факт е, че се разбираме отлично и рядко имаме нужда от преводач..нито пък си кълчим езика по македонски ( за обратното не съм много сигурна ). също така, изкуствено създаден или не, македонският език живее, расте и се обогатява отделно от нашия книжовен език..на него четат и пишат милиони македонци ( нищо че половината население в М-я вече е кажи речи албанско ).

но..

п.с : ясно е, че Македония няма да бъде българска, но пък поне да си извоюваме правото в историческата наука Самуил да се нарича Български Цар Среден и да се изтръгнат корените на (все)възможните спекулации.


______________________________
една ръка изхвърли на боклука идилиите в синüото небе
горе
Преглед на ASL сайта на bilz Изпрати лично съобщение на bilz Изпрати писмо на bilz ICQ номер
ченге
Кибик
Кибик


Пол Мъж
Възраст: 55
Регистриран: 13.07.2004
Мнения: 15
ASL пари: 8
Откъде е: Благоевград

СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 13.07.2004 15:40:59
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
С много от нещата, които казваш, съм съгласен. Най-вече с това, че бъдещето на двете държави е в Европа, а там нещата лека-полека ще се поизгладят. Дотук добре. Не смятам обаче, че националната принадлежност е (или скоро ще стане) нещо безсмислено. Допускам, че националната държава може би е изчерпала възможностите си. Не и националната принадлежност. До унифициране на културата в една обединена Европа все още е твърде далече, струва ми се. Нека не търсим примери далече - погледни само евромонетите, мисля, че е достатъчно. А това е само външната страна на нещата.
Що се отнася до Македония, нещата не са никак прости.
Първо, не става дума да определяме по какъвто и да е начин самосъзнанието или националната принадлежност на хората там. Какво обаче следва, когато те се опитват да правят това с нас? Вярно, ОМО "Илинден" на практика умря, но само преди няколко години получаваше помощ от "неправителствени" организации от Р Македония.
Второ. В момента Македония като държава продължава да е доста нестабилна. Етническият мир там представлява само тънък слой пепел, под който тлеят въглени. Трудно ми е да бъда безразличен, когато в предградията на Скопие (дядо ми е родом оттам) вилнеят албански паравоенни формации - местни или дошли от съседно Косово - без значение.
Трето. Не мога спокойно да приема факта, че част от българската история и култура безцеремонно се присвоява от държава, чиято основа за съществуване е антибългаризмът.
Мога да продължа още, но едва ли има смисъл. Проблемът с Македония наистина е изключително сложен. Има доста идеи за частичното му решаване, но досега не съм срещнал повече или по-малко приемлива и за двете страни. Може би истината е в избягване на конфликтните теми и съсредоточаване върху тези, по които може да се постигне консенсус. Което обаче не означава директно отпадане на въпросните конфликтни теми, а просто отлагането им до по-добри времена - когато може би всички на Балканите ще сме станали малко по-толерантни и доброжелателни един към друг.


______________________________
Няма вицове за ченгета - всичко е истина... :)
горе
Преглед на ASL сайта на ченге Изпрати лично съобщение на ченге
deska
Модератор
Модератор


Пол Жена
Възраст: 29
Регистриран: 25.04.2006
Мнения: 12290
ASL пари: 62
Откъде е: Ловеч
Групи: Богати, Модератори
СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 18.07.2006 14:49:21
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Наистина всичко македонско е българско.Но децата там ги учат,че ние им крадем всичко.Така че,в крайна сметка,не можем да им се сърдим.Освен това Македония никога повече няма да е българска теритирия.Трябва да се примирим с това и да гледаме напред,а не-да чоплим тази стара рана в душата на българина.И нека най-после оставим македонците да живеят самостоятелно и да правят каквото си щат.Заключение:като ни мразят толкова,защо все повече македонци се заселват в България?

______________________________
Учете граматика от кукумявките, нека кучетата хапят бълхите, нека летят печените пилета, нека по покривите растат питки и всички тръгнат с главата надолу! Един свят, обратен на света, предопределен от Бога, под претекст, че проповядват Божиите напътствия!
горе
Преглед на ASL сайта на deska Изпрати лично съобщение на deska MSN Messenger Skype име
podkrepa
Слабо активен
Слабо активен


Пол неопределен

Регистриран: 06.12.2009
Мнения: 8
ASL пари: 50


СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 07.12.2009 11:26:29
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Мен ме дразнят македонците. Македонци това, македонци онова... никой не говори за мизийците, тракийците добруджанците и шопите Сърдит

То и Резерват Северозапад си има отделен език, ама и него го мислят за майтап.

горе
Преглед на ASL сайта на podkrepa Изпрати лично съобщение на podkrepa Посещение на сайт на този потребител извън ASL
Покажи мнения:   
Начало на нова тема   Отговор на тема    Списък с клубове -> Новини, политика и икономика в България  
Страница 1 от 1

Изпрати имейл до приятел с връзка до този клуб


Скок на:  
Ти не можеш да започваш нови теми
Ти не можеш да отговаряш на мнения
Ти не можеш да променяш свои мнения
Ти не можеш да изтриваш свои мнения
Ти не можеш да гласуваш в анкети 


 
Версия на сайта 2.5 © 2002-2019 от gan ::: phpBB 2.X.XX club ©

Сайтът се хоства от SEO хостинг.
Сайтът е оптимизиран от гугъл оптимизация - лесно откриване на вашия сайт