НачалоНачало СтатииСтатии КлубКлуб ИгриИгри АлбумАлбум ЦентърЦентър За да видиш своите лични съобщения първо влез в сайта с твоите име и паролаКутия РегистриранеРегистриране ВходВход
 
Грешките в българските сайтове. На страница 1, 2  следваща
Сега в тази тема: регистрирани: няма, скрити: 0 и гости: 0
Начало на нова тема   Отговор на тема    Списък с клубове -> Интернет за печат
Предишна тема :: Следваща тема  
Автор Мнение
gan
Администратор
Администратор


Пол Мъж
Възраст: (скрита)
Регистриран: 23.08.2002
Мнения: 2511
ASL пари: 1580
Откъде е: ASL
Групи: Автори, Богати, Играчи, Приятелите на marissa_cooper, Приятелите на masterpiece207, Приятелите на ramona, Супер потребители
СтатусСкрит

Грешките в българските сайтове. 
Мнение Добавено: 08.11.2005 11:01:01
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Правя тази тема, защото търпението ми за разглеждане на български зле работещи сайтове се изчерпа.
Правя тази тема и с тайната надежда разработчиците на сайтове ще се поучат от тук и няма да допускат смешни грешки (или поне ще допускат по-малко :).


Да започнем с онлайн магазина books.bg.
При търсене в google.com по думите "уеб програмиране php5"
намирам връзка към книга продавана в books.bg.
Книгата е със заглавие "РНР 5 – Професионално програмиране".
Какво става обаче, когато реша да ползвам търсачката на books.bg.
Търся по ключова дума "PHP" или "PHP5" и получавам "Не са намерени търсените от Вас книги."
books.bg, моля оправете си търсачката! Губите клиенти!

горе
Преглед на ASL сайта на gan Изпрати лично съобщение на gan Посещение на сайт на този потребител извън ASL ICQ номер
gan
Администратор
Администратор


Пол Мъж
Възраст: (скрита)
Регистриран: 23.08.2002
Мнения: 2511
ASL пари: 1580
Откъде е: ASL
Групи: Автори, Богати, Играчи, Приятелите на marissa_cooper, Приятелите на masterpiece207, Приятелите на ramona, Супер потребители
СтатусСкрит

 
Мнение Добавено: 08.11.2005 11:10:47
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Ето един по-скоро смешен пример при който виждаме как е важен избора на домейна.
Случайно попадам на сайта:
http://mediaplovdiv.atspace.com
Където чета:
Цитат:

Промоция!
Уеб сайт само за 5 дни
не само за Пловдив

Представяте ли си сайт който е само за Пловдив? Много щастлив
Логично е хора, които не са на "ти" с Интернет да попитат фирмата:
"Ама само в Пловдив ли ще се вижда моя сайт?"
Това е така, защото името на домейна е mediaplovdiv
Съвет: Когато продавате в Интернет не се обвързвайте с конкретно място.

Докато сте в страницата натиснете Ctrl+A - ще лъсне един древен Search Engine hack за добавяне на keywords в страницата без да е видим за обикновенния потребител.
Съвет: Не го ползвайте! Търсачките вече са умни - четат CSS и този номер отдавна не работи, напротив може да данесе бан на сайта.

горе
Преглед на ASL сайта на gan Изпрати лично съобщение на gan Посещение на сайт на този потребител извън ASL ICQ номер
gan
Администратор
Администратор


Пол Мъж
Възраст: (скрита)
Регистриран: 23.08.2002
Мнения: 2511
ASL пари: 1580
Откъде е: ASL
Групи: Автори, Богати, Играчи, Приятелите на marissa_cooper, Приятелите на masterpiece207, Приятелите на ramona, Супер потребители
СтатусСкрит

 
Мнение Добавено: 08.11.2005 11:30:46
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Няколко примера за фирми имащи претенции да предлагат услугите уеб дизайн и уеб програмиране. Особено критични трябва да бъдем точно към тях, защото те ПРОДАВАТ на други фирми. Това са фирмите които пълнят българския уеб с грозни и лошо работещи сайтове.

http://web.click.bg - използват за дизайн готов темплейт - недупостимо!

http://www.webadvices.com - претрупан, трудно четим шрифт, неработещо главно меню (на Firefox).

http://www.intournet.biz - претрупан, трудно четим шрифт.

http://www.activedesign-bg.com - неправилен META таг и заглавието в синята лента (title) излиза на маймуни тук

http://www.dkmk.biz - натискай в главното меню последователно "Контакти" и "За фирмата" - целия сайт се клати наляво-надясно.

http://www.optimall-soft.com
- ето тук текста Пакет услуги "Бизнес Ефект": - тези " трябва да са кавички;
- натискам в главното меню "Решения" - отваря ми се празна страница - ясно, не предлагате решения Намигащ
- в дъното на сайта си са сложили [W3C XHTML] и [W3C CSS] с което искат да покажат, че сайта им отговаря на тези стандарти, какво става обаче при натискането им - и двата дават грешки. Това се казва "да сложиш таралеж в гащите си".

http://www.studio-f3.com - недопустими цветове за бизнес сайт, страници "редизайн" и "портфолио" са празни, височината на сайта се променя постоянно при превключване на различните страници.

http://www.intersoft.bg - връзка "За клиенти" от долното меню води до " This page is under construction and will start soon!" - абсолютно недопустимо!

http://webdesign.bgpages.com - след изпращане на данни от страница "За кантакти" натискам в главното меню връзката "Начало" и ми дава грешка Not Found "The requested URL /index.html was not found on this server".
Това е така защото сайта е бил на чист HTML и след това е станал на PHP. За какъв дявол им трябва да си изтриват старите .html файлове вместо да ги насочат към новите .php-та. Ами хората които са си сложили отметка (bookmark-нали) връзката: http://webdesign.bgpages.com/index.html
Съвет: винаги мислете за старите връзки - не ги изтривайте, а само ги пренасочвайте!

http://www.activ.bg/activsoft/index.php - типичен пример за финансисти, които са решили , че могат да продават и уеб дизайн. Дъщерен сайт на http://www.activ.bg - много непрестижно е да нямаш свой домейн. Логото на фирмата с този долар в него $ е размазващо :) На мен ми навява идеята, че този сайт ще ми струва скъпо. Като цяло слаб дизайн на сайта.

http://website.bg - връзката "За нас" от менюто долу води до празна страница със снимка на един младеж който се пули. Добре е да има такава страница, но когато няма съдържание по-добре я пропуснете.
- В страница "Контакти" и "Условия за ползване" връзката "Карта: Офис на website.bg ООД" не води никъде.
- В страница "Услуги" връзките в блок "Интернет маркетинг" са с трудно четим шрифт и се застъпват една друга.

http://www.advance.bg - още един пример за фирма от типа "ние можем всичко". Лично аз не бих си поръчал сайт от фирма която продава хардуер, софтуер и уеб дизайн.
- В портфолиото си имат сайт, който е Under Construction http://www.mioamico.com

http://www.papagal.com - портфолио - празна страница с надпис: "Поверете уеб сайта си на Нас и обещаваме,че няма да останете разочаровани.Уверете се сами!". Този шарен дизайн става или за детски сайт или за съответното болнично заведение.

http://www.nustage.net - ето едни сайт в който е трудно дори да влезеш. Трябва да избереш връзката "[BG] Само Текст" иначе изкачат popup прозорци. После разбирам, че съм "Вие сте в САМО ТЕКСТ версията!" - много важно че даже е с червени букви.
- "* Пълно портфолио е на разположение само на CD" - много удобно.
- когато в главното меню натисна "» Към Flash Презентацията" - става страшно.

http://2d-studio.net - в главното меню "Как работиме" - изключително дразнеща правописна грешка - пише се "Как работим".
- като цяло доста тромав сайт - дори с моята светкавична скорост този сайт доста "подскача" докато се заредят всички елементи. Само жълтата картинката-шапка (замислената лелка от файл "up_img_001.gif") е 40KB, трябва да е макс. 20 KB. Съвет: нужна е оптимизация.
- В страница "Проекти" с Firfox връзките се разместват. Съвет: винаги гледайте сайта си с всички налични браузери и никога само с IE.

http://www.webbg.net - в страница "Домейн" и страница "Хостинг" чета: " В момента се разработва !". Съвет: по-добре махнете тези страници.

http://www.lemon.bg - ето още един пример за кисел сайт :) Излишна интро страница в който трябва да намериш връзката за вход. Съвет: Не слагайте излишна стъпка по пътя до важната информация. Голям процент от хората изобщо не намират или просто не натискат връзката "Вход".
- Сайт изцяло на флаш - изключително тромаво, дразнещо и ненужно за бизнес сайт.

http://www.bbmedia.org/index_bg.html - тази страница в главното меню връзка "Начало" дава "The requested URL /index_bg.hmtl was not found on this server." - аналогична грешка като тази по-горе.
Съвети:
1. Следете си error_log-а на уеб сървъра - много помага ;)
2. Като разработчици на софтуер трябва да знаете, че има (дори безплатен) софтуер за автоматично откриване на счупени линкове в сайт.
- не разбирам защо трябва да карате клиентите си да ползват лупа при четене на началната страница, като може просто да увеличите шрифта и да увеличите височината на сайта.
- В Каталог продукти чета: "Добре дошли в Каталага с продукти..."

http://www.solutions.infracom.biz/index.php?lng=bg - още една фирма от вида 3v1. В тази страница ти обесняват колко е сложно това нещо сайта.
Следва връзката " За избор на индивидуален дизайн натиснете тук" която обаче води към галерия с темплейти. Това не е индивидуален дизайн, това са предварително създадени free дизайни от цял свят. Те затова са и на английски, ако бяха създадени от тях щяха да са на български. Така тук вече имаме опит за измама!
- Самия техен сайт обаче некрасиво променя височината си при избиране на връзки от менюто вляво.

http://www.digitalentropia.com/bgindex.htm - ето един пример от вида "обущаря ходи бос". Фирма с дългогодишен опит и добри създадени сайтове, но с мрачен и трудно четим собствен сайт. Съвет: сменете фона с по-светъл. Тези лунички и звездички може да са изглеждали прекрасно в далечната 1999 г., но вече са просто смешни.

http://ewwws.com - незнайно защо връзките "уеб решения" и "контакт с нас" от менюто горе вдясно те хвърля в английска версия на сайта. Явно искат да контактуват само с английско говорящи.
- горе вляво се мъдри голям, грозен, празен, сив блок.

http://www.izhodima.com - нямам нищо против децата, но това личице в шапката на сайта ме стряска на всяка една страница и това празно място отдясно стои неестествено. Лошо избрано лого или шапка може да прогони доста клиенти.
- изключително бедно съдържание, като че целия сайт е написан набързо.
Изход има - бутончето на браузера [X] най-горе вдясно ;)

http://www.bgpro.com - сайт с много добро съдържание, но за съжаление не спазват собствените си съвети за по-добър уеб. На най-важната си страница за контакти нямат META таг с кодиране windows-1251 и всичко излиза на маймуни.

http://web.netagesolutions.com - фирма с дълга история и изградила много сайтове. Фирма с голям екип и специален човек, който се занимава само с текстовете на страниците. В страница Често задавани въпроси виждаме следната правописна грешка: "Задължително ще отгововрим".


Заб.
Конкратните примери са намерени набързо с помоща на google.com и сайтовете са разцъкани в рамките на 2-3 мин. всеки. Следователно:
1. Със сигурност има много по-лоши примери от тези.
2. Възможно е цитираните сайтове да съдържат и други грешки.
Тези примери илюстрират основни принципни грешки и имат за цел да помогнат, а не да уронят престижа на цитираните фирим.
Ще се радвам, ако те вече са чели това и са оправили грешките в сайтовете си.

горе
Преглед на ASL сайта на gan Изпрати лично съобщение на gan Посещение на сайт на този потребител извън ASL ICQ номер
MasterCop
Мистър Таен агент
Мистър Таен агент


Пол Мъж
Възраст: 51
Регистриран: 08.09.2004
Мнения: 13549
ASL пари: 94
Откъде е: 42° 26' N, 25° 39' E
Групи: Богати, Играчи, Модератори
СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 08.11.2005 13:24:21
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Админ ти им направи голяма реклама на тия! Радостен

______________________________

If you pick up a starving dog and make him prosperous, he will not bite you. This is the principal difference between a dog and a man. Mark Twain
горе
Преглед на ASL сайта на MasterCop Изпрати лично съобщение на MasterCop Изпрати писмо на MasterCop Посещение на сайт на този потребител извън ASL MSN Messenger ICQ номер Skype име
weby
Слабо активен
Слабо активен


Пол неопределен

Регистриран: 03.11.2005
Мнения: 4
ASL пари: 0
Откъде е: Сусурлево
Групи: няма
СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 08.11.2005 16:30:45
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Може да е АНТИ реклама, но все пак е РЕКЛАМА :-)
горе
Преглед на ASL сайта на weby Изпрати лично съобщение на weby Посещение на сайт на този потребител извън ASL ICQ номер
gan
Администратор
Администратор


Пол Мъж
Възраст: (скрита)
Регистриран: 23.08.2002
Мнения: 2511
ASL пари: 1580
Откъде е: ASL
Групи: Автори, Богати, Играчи, Приятелите на marissa_cooper, Приятелите на masterpiece207, Приятелите на ramona, Супер потребители
СтатусСкрит

 
Мнение Добавено: 08.11.2005 16:53:22
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Както искате го приемайте.
За мен са просто примери за често срещани грешки.
Нямам нищо лично против тези сайтове.
Е някои от тях бих ги посъветвал да не се занимават повече с този бизнес, а да правят това от което разбират. Намигащ

горе
Преглед на ASL сайта на gan Изпрати лично съобщение на gan Посещение на сайт на този потребител извън ASL ICQ номер
bella_donna
Старо куче
Старо куче


Пол Жена
Възраст: 41
Регистриран: 01.10.2002
Мнения: 1781
ASL пари: 6
Откъде е: Стара Загора
Групи: няма
СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 22.11.2005 23:30:26
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Мдамм...
и аз попаднах на още грешчици е недоглеждания при положение, че лекичко само разцъках, посочените от Ган.
Е, някои вече май ги бяха поуправили - поне част от неработещите връзки.
Неприятно е настина. Има доста силни примери за това, което НЕ бива да правим!

горе
Преглед на ASL сайта на bella_donna Изпрати лично съобщение на bella_donna Посещение на сайт на този потребител извън ASL MSN Messenger ICQ номер Skype име
bella_donna
Старо куче
Старо куче


Пол Жена
Възраст: 41
Регистриран: 01.10.2002
Мнения: 1781
ASL пари: 6
Откъде е: Стара Загора
Групи: няма
СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 22.11.2005 23:34:13
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Аз се сещам за един сайт:

http://bulwebtech.com

Също ни що лично де. Но сайта по мои наблйдения от доста дълго време се подвизава с този външен вид. Като да са приключили работата над него.
Личи си използването на темплейти по това как не се връзват някак бутоните по стил, а и шрифтове, с всичко останало. Във връзката Abput us има интересно разминаване между шрифтовете на двата абзаца.
Правописни грешки има ли нужда да изреждам - та те бликат направо...

горе
Преглед на ASL сайта на bella_donna Изпрати лично съобщение на bella_donna Посещение на сайт на този потребител извън ASL MSN Messenger ICQ номер Skype име
fencheto
Гърмян заек
Гърмян заек


Пол Мъж

Регистриран: 30.12.2005
Мнения: 834
ASL пари: 72


СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 10.02.2006 17:45:12
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Тези рпоблеми с търсенето на някой продукт съм имал и аз.Много е досадно.Един път трябваше да прегледам над 500 книги за да открия тази,която исках да видя.
горе
Преглед на ASL сайта на fencheto Изпрати лично съобщение на fencheto
bella_donna
Старо куче
Старо куче


Пол Жена
Възраст: 41
Регистриран: 01.10.2002
Мнения: 1781
ASL пари: 6
Откъде е: Стара Загора
Групи: няма
СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 12.02.2006 12:21:43
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Леле, напоследък колко фрапиращи неща виждам по дайтовете. Трябва да започна да си ги отбелязвам.
Но списъка ще стане огромен, ако започнем да внасяме и фирмени сайтове на други компании, които не се занимават точно с уеб_дизайн. И пак нещата са недопустими.

горе
Преглед на ASL сайта на bella_donna Изпрати лично съобщение на bella_donna Посещение на сайт на този потребител извън ASL MSN Messenger ICQ номер Skype име
gan
Администратор
Администратор


Пол Мъж
Възраст: (скрита)
Регистриран: 23.08.2002
Мнения: 2511
ASL пари: 1580
Откъде е: ASL
Групи: Автори, Богати, Играчи, Приятелите на marissa_cooper, Приятелите на masterpiece207, Приятелите на ramona, Супер потребители
СтатусСкрит

 
Мнение Добавено: 31.05.2006 10:38:34
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Скоро попаднах на фирмата Melon Technologies http://melontech.com
Голяма фирма в бранша с разработка на сайтове работеща и в България.
Тъй като имах намерение да им ставам клиент реших да видя как работят.
От списъка със сайтове които те са правили
http://melontech.com/client.aspx?nav_ID=6 (full clients list)

Още на първия сайт правен от тях
http://www.address.bg
отивам в "РЕГИСТРАЦИЯ ЗАЩО?"
Там е формата за регистриране. Не попълвам нищо, а натискам бутон [Регистрация]
Сайта гръмва с нечовешка грешка:
Код:
Server Error in '/' Application.
Cannot insert the value NULL into column 'wbu_FirstName', table 'address.dbo.WebSiteUsers'; column does not allow nulls. INSERT fails. The statement has been terminated. The 'SetWebUser' procedure attempted to return a status of NULL, which is not allowed. A status of 0 will be returned instead.

...
Никаква валидация на данните. Много лесно може да се хакне базата.
Същото е и в "Вашите мнения и препоръки".

Да видим нещо друго. Я сайта http://www.netinfo.bg
пак бил правен от тях. В дъното на страницата е връзката "пишете ни"
Която води до две различни форми. Първо избирам втората "за мнения и коментари" и там без да попълвам нищо натискам [Изпращане] получава отговор "Благодарим за изразеното мнение." и съответно се е изпратило празно писмо. Тъпо.
Сага с Back се връщам стъпка назад и избирам първата форма "за помощ и въпроси". Тук вече въвеждането на мейл е задължително както и избирането на сайт от списъка (освен ако не си изключиш JavaScript-а)
Отново изпращам празно мнение и като отговор получавам една празна бяла страница с текста: 2. Тук вече почвам да се смея Засмян
Явно Melon сами са си написали оценката.
От тези два сайта ми става ясно че на Melon може и да им се отдава дизайна, но не са силни във формите. А това може да бъде много опасно за вашите данни!


______________________________
SELECT * FROM Life

гугъл оптимизиране - лесно откриване на вашия сайт
горе
Преглед на ASL сайта на gan Изпрати лично съобщение на gan Посещение на сайт на този потребител извън ASL ICQ номер
GAG
Модератор
Модератор


Пол Мъж
Възраст: 41
Регистриран: 08.01.2006
Мнения: 3111
ASL пари: 0
Откъде е: Пловдив майна:)
Групи: Богати, Модератори
СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 31.05.2006 11:25:34
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
gan написа:
Сага с Back се връщам стъпка назад и избирам първата форма "за помощ и въпроси". Тук вече въвеждането на мейл е задължително както и избирането на сайт от списъка (освен ако не си изключиш JavaScript-а)
Отново изпращам празно мнение и като отговор получавам една празна бяла страница с текста: 2

Вчера изпращах картичка от http://kartichki.abv.bg/ и както и преди ми е правело впечатление, когато в полето с текста напиша кавички ("") и после дам ПРЕГЛЕДАЙ, на preview-то ми около кавичките излизат /
Ако дам 2 пъти преглед, кавичките ми се обгръщат с още един чифт /. Преди не ме дразнеше толкова, но оттогава мина година, а абв очевидно не са си оправили проблема и затова реших да им пиша. След необходимите стъпки, стигнах и до полето, в което трябва да въведа грешката им и да я изпратя. Постарах се дорбе, натискам ИЗПРАТИ и какво мислиш следва? Празна бяла страница с единствения текст: 2. Радостен


______________________________
Животът е игра! Е, сюжетът е тъпичък, но пък каква графика!!!
горе
Преглед на ASL сайта на GAG Изпрати лично съобщение на GAG Посещение на сайт на този потребител извън ASL MSN Messenger ICQ номер Skype име
gan
Администратор
Администратор


Пол Мъж
Възраст: (скрита)
Регистриран: 23.08.2002
Мнения: 2511
ASL пари: 1580
Откъде е: ASL
Групи: Автори, Богати, Играчи, Приятелите на marissa_cooper, Приятелите на masterpiece207, Приятелите на ramona, Супер потребители
СтатусСкрит

Търсачката на BTV 
Мнение Добавено: 20.06.2006 13:55:17
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Влизам в сайта на BTV ( http://btv.bg ) и търся информация за предаването Survivor. Търсачката не намира нищо за "survivor" или "сървайвър". Всъщност как работи тази търсачка едва ли знае дори и нейния създадетел. В крайна сметка потърсих в google (само в страници на български) и на 7-ма позиция излиза интересуващата ме връзка http://www.btv.bg/special/?story=573
Тъпо е когато Гугъл знае повече за собствения ти сайт!

Забелязвам, че в много от големите български сайтове търсачките или не работят или намират странни неща
(заради проблеми с енкодинга). Това са "money for nothing" дадени от поръчителите на сайтовете към фирмички имащи претенциите, че разбират от уеб програмиране. При положение, че един сайт от ранга на btv.bg струва над 15 000 лв. не ми се струва нормално търсачката да се държи така. А на вас? BTV вземете мерки! Каква е ползата да имате интересно съдържание на сайта си, когато потребителите не могат да го открият?!


______________________________
SELECT * FROM Life

гугъл оптимизиране - лесно откриване на вашия сайт
горе
Преглед на ASL сайта на gan Изпрати лично съобщение на gan Посещение на сайт на този потребител извън ASL ICQ номер
GAG
Модератор
Модератор


Пол Мъж
Възраст: 41
Регистриран: 08.01.2006
Мнения: 3111
ASL пари: 0
Откъде е: Пловдив майна:)
Групи: Богати, Модератори
СтатусОфлайн

 
Мнение Добавено: 21.06.2006 11:35:43
Отговор с цитат Прати на приятел връзка към това мнение
Ами и аз преди два дни влизах в сайта им поради същата причина, но най-долу на заглавната им страница (http://btv.bg/home/) има 2 линка, препращащи те към търсеното инфо. По твоя начин не съм пробвал, но явно "писачите" са решили, че тези линкове са достатъчни, което не ги оправдава де. Какво им пречи да ги включат в търсачката?!

______________________________
Животът е игра! Е, сюжетът е тъпичък, но пък каква графика!!!
горе
Преглед на ASL сайта на GAG Изпрати лично съобщение на GAG Посещение на сайт на този потребител извън ASL MSN Messenger ICQ номер Skype име
Покажи мнения:   
Начало на нова тема   Отговор на тема    Списък с клубове -> Интернет  
На страница 1, 2  следваща
Страница 1 от 2

Изпрати имейл до приятел с връзка до този клуб


Скок на:  
Ти не можеш да започваш нови теми
Ти можеш да отговаряш на мнения
Ти не можеш да променяш свои мнения
Ти не можеш да изтриваш свои мнения
Ти не можеш да гласуваш в анкети 


 
Версия на сайта 2.5 © 2002-2024 от gan ::: phpBB 2.X.XX club ©

Сайтът се хоства от SEO хостинг.
Сайтът е оптимизиран от гугъл оптимизация - лесно откриване на вашия сайт