FTP означава File Transfer Protocol. Това е интернет базиран протокол, позволяващ трансфера на файлове по мрежата. При една FTP връзка имаме FTP сървър и FTP клиент.
Всеки, който скита из Интернет, се е сблъсквал с безбройните FTP сървъри в мрежата. За съжаление те твърде често остават недостъпни за една значителна част от потребителите, които продължават да живеят с представата, че Интернет е равнозначен само на популярния графичен интерфейс World Wide Web (WWW) и електронната поща (е-mail) и по този начин въобще не използват пълните възможности на мрежата.
Сред най-интересните и полезни неща, които съществуват в Интернет, е възможността на потребителите на теглят най-различни файлове от рода на демонстрационни версии на нови игри, patches и updates, нови драйвери за видеокарти, shareware и т.н. Повечето от тези файлове се намират на най-различни сървъри по целия свят и са достъпни със стандартните браузери от рода на MS Internet Explorer и Netscape Communicator. Една значима част от сървърите обаче продължават да работят по стария, но продължаващ да се радва на огромна популярност, стандарт FTP (File Transfer Protocol - Протокол за трансфер на файлове). FTP е създаден още в началото на изграждането на Интернет и е много надежден начин за бързо и сигурно транспортиране на големи обеми информация през мрежата. За съжаление обаче той понякога силно затруднява браузерите и техните доста семплички вградени FTP програми. Поради тази причина потребителите на Интернет по целия свят продължават да ползват специализирани програми за достъп до FTP сървъри, които освен по-голяма съвместимост (много сървъри просто отказват достъп на Internet Explorer и Netscape!) предлагат и най-различни други екстри. Сред програмите FTP клиенти, през последните години най-голяма популярност спечели CuteFTP на Алекс Кунадзе.
КАКВО е CuteFTP?
CuteFTP e универсална програма, която поддържа всички възможни опции на протокола FTP . Чрез нея можете да се вържете към сървъри, които изискват специални пароли за достъп или използват нестандартни портове - нещо, което обикновено е непреодолима пречка пред Internet Explorer и Netscape. Това естествено е по възможностите и на още един куп други специализирани FTP програми като SmartFTP, WS FTP Pro и Bulletproof FTP, които също вършат отлична работа, но не са особено лесни за усвояване. Именно тук е истинската сила на CuteFTP. Програмата разполага с превъзходен интерфейс, който е максимално опростен, но въпреки това предлага изключително количество екстри. Сред най-интересните са възможността за записване на bookmarks по вашите любими сървъри, за да не се налага всеки път да преминавате през 20 поддиректории докато стигнете до желания файл, опцията за групово теглене на файлове, задаване на макрокоманди, показване на скрити директории, поддръжката на broken downloads (прекъснати тегления - нещо много важно ако ползвате Dial-up достъп или некачествен LAN) и почти уникалната функция broken uploads (продължаване на прекъснато качване на файлове върху друг сървър). В същото време CuteFTP е доста прегледно направена и едва ли ще затрудни дори по-неопитни потребители, които не са запознати със всички тънкости на протокола FTP . Последната версия 2.6 доста прилича на Internet Explorer и за всички важни функции има съответни добре маркирани бутони, което допълнително улеснява работата с програмата... (по материали на pcmania.bg)
Заключение.
Ако имаш свой сайт, почти винаги достъпът до файловете които изграждат сайта (например с разширение .html) се осъществява чрез FTP . В този случай компютърът на хостинг доставчика, който хоства сайта е FTP сървър. За достъп до твоите папки на сървъра, твоя хостинг доставчик ти дава име и парола за FTP достъп. След това трябва да имаш инсталиран FTP клиент (например програмата CuteFTP). За да осъществиш FTP връзка е необходимо да въведеш име на сайта, потребителско име и парола за FTP достъп. Обикновено след като се свържеш, екрана на клиента се разделя на две - в едната половина са файловете на твоя компютър, а в другата са файловете качени на сървъра. След което може да качваш (upload) файлове към сървъра или да сваляш (download) файлове на твоя компютър.
Последната версия на CuteFTP в момента е 6.0, но мисля, че е платена.
Ако знаете прилични free FTP програми, може да препоръчате в тази тема. Нека започнем с един клиент който съм качил в ASL Библиотека.
http://asl-bg.com/club/downloads.php?view=detail&id=19
Абе питай твоя хостинг доставчик (този който ти е дал сайта) аз да не съм гледачка! Нали затова е паролата да не може всеки да ти затрие файловете. Ако хостинга е безплатен е възможно да нямаш FTP достъп.
Регистриран: 10.02.2005
ASL пари: 301
Откъде е: Deep,deep into the dark..... Играчи, Приятелите на niki_botec
Статус
Добавено: 18.02.2005 06:58:15
gan написа:
Абе питай твоя хостинг доставчик (този който ти е дал сайта) аз да не съм гледачка! Нали затова е паролата да не може всеки да ти затрие файловете. Ако хостинга е безплатен е възможно да нямаш FTP дос ...
Статус
Добавено: 18.02.2006 22:24:09
А gan да знаеш някои саит за Безлпатен FTP хостинг на форум Търся,но не намирам.
______________________________ http://img.photobucket.com/albums/v497/nikishanoto/userbar.gif Sunlight thinks that it travells faster than anything, but it is wrong. No matter how fast light travells, darkness is always there first and waiting for it...
nofearinc май не си разбрал въпроса. То не е лесно при тези ламерски обяснения...
Мисля, че free.bg не предлагат FTP достъп. Според мен niki_botec има форум на някой фри хостинг сайт. Софтуера на форума предлага качване на файлове през уеб, но ти трябва FTP достъп, а там няма.
Добрата новина е, че не е нужно FTP сървъра да е на същата машина, на която се хоства форума. Може да се направи акаунт например в hit.bg (или на хиляди други сървъри предлагащи хостинг с FTP достъп) и след това в админ частта на форума да се попълнят данните за достъп.
Например за достъп до хита те са подобни на:
сървър: web.hit.bg
потребител: user@user.hit.bg
парола: (паролата на акаунта)
порт: 21 (на някои сървъри може да е 2121 или друг)
Статус
Добавено: 25.02.2006 22:54:57
gan написа:
nofearinc май не си разбрал въпроса. То не е лесно при тези ламерски обяснения...
Мисля, че free.bg не предлагат FTP достъп. Според мен niki_botec има форум на някой фри хостинг сайт. Софтуера на форума предлага качване на файлове през уеб, но ти трябва FTP достъп, а там няма.
Добрата нов ...
А иначе аз сам мога ли да си хостна форум или неможе?Всимисъл с FTP де. ;)
______________________________ http://img.photobucket.com/albums/v497/nikishanoto/userbar.gif Sunlight thinks that it travells faster than anything, but it is wrong. No matter how fast light travells, darkness is always there first and waiting for it...
Ти не можеш да започваш нови теми Ти можеш да отговаряш на мнения Ти не можеш да променяш свои мнения Ти не можеш да изтриваш свои мнения Ти не можеш да гласуваш в анкети