Предишна тема :: Следваща тема |
Автор |
Мнение |
феникс
Модератор
ASL пари: 2887
Откъде е: Варна
Групи: Богати, Играчи
Статус
|
Толкова ли е беден езикът ни?
Добавено: 28.09.2003 01:00:23
|
|
Прави впечатление, едно клише в мненията, че и в някои теми - употребата на две думички, които заместват, неуместно в повечето случаи, думи от богатия и звучен български език. Става дума за думите яко и кефя. Як филм, яка песесн, яко парче, яко маце, яка книга...
Як означава здрав , силен. Но когато говорим за мускули.
Филмът може да е приятен за гледане, романтичен, интересен, съдържателен, поучителен и т. н.
Нека да се опитаме да потърсим най-подходящия епитет за това, което ни е харесало. Едно и също нещо, като се повтаря безкрайно в различни ситуации, започва да поражда известни съмнения за багажа под черепа.
Същото се отнася и за израза "кефя се". Свършиха ли се българските думи с които да изразите удоволствие и възторг?
Или само ще се тюхкаме - колко е слаба културата на българина. Хайде да направим поне това за българската култура. Да прочистим мненията и темите във форума от тъпизми.
|
______________________________ Продължавам да се удивлявам. Това е единственото, заради което си струва да се живее!
|
|
горе |
|
|
mamuta
Старо куче
Регистриран: 26.08.2003
ASL пари: 285
Откъде е: Sofia
Статус
|
Тази тема има ли какво да и дискутираме?
Добавено: 28.09.2003 21:51:23
|
|
Подлежи ли това въобще на дискусия? Ясно е, че сме унищожили поне половината от красотата на Българският език в речта си, но проблема е в това, че това е тенденция, спрямо която се проявява толкова модерната напоследък толерантност.
|
______________________________ Никога не се страхувай да мечтаеш. И никога не се страхувай да се опитваш да сбъдваш мечтите си. |
|
горе |
|
|
феникс
Модератор
Статус
|
За езика и културата
Добавено: 28.09.2003 22:38:16
|
|
Не беше ли точно ти този, който призоваваше членовете на клуба да направим нещо за загиващата култура на България?
Къде отидоха добрите ти намерения? И не ме баламосвай с приказки за модни тенденции, защото точно от такива тенденции / в езика, в киното, в музиката, в изобразителното изкуство, в литературата, в начина ни на мислене, в нашия бит/ си пати културата ни. Пати цялото ни поколение. А помисли за следващото - в него ще са твоите, нашите деца. Какво наследство ще им оставим?
|
______________________________ Продължавам да се удивлявам. Това е единственото, заради което си струва да се живее!
|
|
горе |
|
|
Мимикрия
Гуспойца ASL
Регистриран: 28.09.2002
ASL пари: 313
Групи: Играчи
Статус
|
"Нека урокът ни по танц започне..." :))
Добавено: 29.09.2003 00:37:47
|
|
Нравоучителният тон и леката патетика на темата(честно казано) предизвикаха насмешлива усмивка. "Свършиха ли се българските думи", "да направим поне това за българската култура", "унищожили поне половината от красотата", "това е тенденция", "модерна толерантност", "призоваваше членовете", "пати цялото ни поколение"...
'Ми... на това му се вика леност. Освен това езикът е организъм. Умират думи, раждат се нови, трети се изменят, навлизат други, които изместват предишните... Съвсем естествено си е езикът да живее собствен живот. Сигурна съм, че ще се съгласиш. И леността се предава по щафета. Не се е загнездила само сред сегашното поколение. В клубовете на Dir.bg(давам ги за пример, защото там се зомбират старателно хора от всички възрасти) е достатъчно само едно плъзгане на погледа, за да се отвратиш от повсеместната, тотална и войнстваща неграмотност(което според мен граничи с тъпота), която цари сред хората. Може би за някои поносимото и ловко жонглиране с езика е въпрос на усет. За мен е категоричен белег за интелигентност. Например _zux_ ме подразни, когато започна да се оправдава с това, че в главата му дадена дума изплува първо на английски, след нея следва цяла фраза, производни... и чак тогава си придърпва българската дума. Какви са тия глупости?! Наскоро ми попадна мнение, написано от 36 годишна жена с 2 деца. Нямаше дума, която да не е проядена поне от 4 правописни грешки(добре, че мога да броя до толкова) и по още 6 пунтуационни в изречение. А тази жена моделира и възпитава деца. Книги не се четат, в семейството общуването се изчерпва с "Как мина училището, купи ли си закуска, стига с този интернет, трябват ли ти джобни, кой ще гостува при Слави?" В повечето случаи са риторични и в отговор следва само едно "Хмхм ъхъ". Мисля, че проблемът, въпреки че е общ, всъщност се корени в семейството. След това училището наслагва, доизгражда, развива и затвърдява. Слушаме българска реч още от самото си раждане, прописваме на 6 години, започваме да четем... Според мен е абсурдно да набиеш в тиквата на някого, че пред "но"(пример) винаги следва запетайка, след като не го е научил още около осмата си година.
|
|
|
горе |
|
|
mamuta
Старо куче
Статус
|
Ей, това винаги работи
Добавено: 29.09.2003 12:30:04
|
|
Няма по-добър начин една дискусия да се развие главоломно бързо, ако започнеш с провокация. Всъщност имах предвид, че една хубава статия, може да свърши същата работа, и оттам да се започне обсъждане.
Мнението на мадам Мим върши такава работа.
Не съм забравил какво казах. Това е добър начин да започнем да правим нещо по въпроса.
Мим, не съм съвсем съгласен. Определено описанието ти на действителността е вярно, но за разлика от тебе, аз смятам, че можеш да набиеш в главата на някого какво е правилно да се пише. Въпрос на желание и постоянство и от двете страни. Това, което имах в птредвид с предишното изказване, е именно, че общата модерна тенденция е виновна. Не стига, че никой не прави нищо, за да промени нещата, ами и масово, предимно чрез медиите, се насърчава това обедняване на езика. Колко от предаванията по телевизията и радиото могат да се похвалят с правилен Български език? Защо новините толкова често са написани на простонародния, уличен такъв. Да, един език се развива, но това нашето е деградация, а не еволюция.
|
______________________________ Никога не се страхувай да мечтаеш. И никога не се страхувай да се опитваш да сбъдваш мечтите си. |
|
горе |
|
|
ТиХ
Изключително активен
ASL пари: 93
Групи: няма
Статус
|
Добавено: 13.11.2003 23:10:50
|
|
чудя се откъде идва термина "готско"
не става дума за готика. :-)
а може и да става. всъщност готиката е една такава... странна, неочаквана, и като я видиш ти става...а, гот. и си казваш, мда, това е странно, значи е гот/ско/тика, и оттам е навлязло?
ама чуждица ли е, или не...
въобще,
cool-тура...
|
|
|
горе |
|
|
X-TIME
Супер активен
Регистриран: 29.11.2002
ASL пари: 0
Откъде е: Русе-София/вкл. и ЖП линията,да живее БДЖ!/
Статус
|
Добавено: 17.11.2003 13:03:48
|
|
Думи като як,кефя се,готски,сдухан са жаргони и се използват от младите хора,за да разграничат речта си от тази на възрастните.Те(думите-жаргоните) не показват бедност на езика,а стремеж на подрастващите към различен начин на говорене.Има ги във всички езици.Например в тъй популярния английски fuck,bitch.Това е.
|
|
|
горе |
|
|
феникс
Модератор
Статус
|
Е*а ти стремежа!
Добавено: 17.11.2003 13:13:48
|
|
Ама Яко ще се изкефя, да чуя един готин ден шибаният ти наследник да ти казва: "Ей, морук сдухан, що си не гепиш the bitch и не се чупиш някъде да се фъкате!"
|
|
|
горе |
|
|
ne6to_hubavo
Фен на клуба
Регистриран: 23.07.2003
ASL пари: 63
Откъде е: Ferrara
Статус
|
Проблем!
Добавено: 17.11.2003 17:42:26
|
|
Това е тема, която винаги ще ме предизивиква в мен отзиви.
Това наситна е сериозен проблем и лошото е, че не само се използват жаргони, но се използват страшно много чуждици.........Но как можем да искаме от младежта да поправи езика си, след като медиите, учебниците дори използват чуждици. Наскоро моя приятелка се оплаква, че в учебника по природознание (примерно) са използвал;и такива думи, които тя самата за пръв път чува. И това не се касае до интелект! Жената купила дори речник по български, но повечето от думите дори и там не ги намирала. И това е в учебника на дете в 5 клас.
И на практика ако се заслушате навсякъде около нас се използват тези чуждици. Тогава как можем да обвиняваме младежта и един-другиму за това. Факт е, че тези чуждици се внесоха от медиите, от телевизията, от учебниците и.т.н. Думата, която най-много ме дразни е "yes". Тъй като на път за работата ми минавам покрай едно училище (1 - 4 клас), когато се радват те казват "йййййййййеееееееееееееееее". И лошото е, че те са закърмени с тази дума и дори ако попиташ някое дете за тази дума(което на мен ми се е случвало) може дори да ти каже че е българска.
Но интересното ми е какво можете да направите вие за това?
Да спрете медията ли?....... Абсурд!
Да спрете телевизията?........ Няма начин!
Или може би да ги предупредите?..... в противен случай какво?
И изобщо ако българина въобще (било то журналист, тракторист, президент дори) не се осъзнае как можете вие да го накарате?
Ще се радвам да чуя идеите ви как можете да го направите, пък после защо не и да не го направите, а не само да се казва като идея. С радост ще се присъединя, но искам първо да чуя вас.
Топката е във ваши ръце!
|
______________________________ Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него! Буда |
|
горе |
|
|
уф
Гърмян заек
ASL пари: 379
Откъде е: София
Групи: няма
Статус
|
Интересна тема
Добавено: 20.11.2003 18:24:10
|
|
На мен лично чуждиците, жаргонът и прочие не ми пречи. Даже някои от нещата ми харесват. Езикът не може да бъде изчистен от тях.
|
|
|
горе |
|
|
mamuta
Старо куче
Статус
|
Може да е клише, но
Добавено: 21.11.2003 16:54:38
|
|
При факта на глобализацията, не може да се избегнат чуждиците.
Но, като оставим това настрана, можем само да даваме пример. Много друго няма. В най-добрия случай можем да използваме личните си зони на влияние и да се надяваме на ефекта от "Предай нататък".
|
|
горе |
|
|
Alison
Модератор
Пол неопределен
Регистриран: 06.10.2002
ASL пари: 9006
Групи: Модератори
Статус
|
Опса, Мамутич!
Добавено: 21.11.2003 19:50:43
|
|
Взе ми думите от клавиатурата...тъкмо и щях да мъцна нещо такова.
Ти къде се загуби бе, всички ревем за теб?
|
|
|
горе |
|
|
mamuta
Старо куче
Статус
|
Поласкан съм
Добавено: 26.11.2003 13:54:58
|
|
Ми, нещо бях много зает. Разни лекции, мероприятия за организиране и работа. Почнах да ходя по делови срещи
Пък и реших, че ви трябва малко почивка от мене. То бива, ама не твърде по много от всичко. Нали така?
|
|
горе |
|
|
Norman
Кибик
Регистриран: 02.02.2004
ASL пари: 39
Откъде е: Singapore
Статус
|
Добавено: 02.02.2004 16:26:03
|
|
ТиХ написа: | чудя се откъде идва термина "готско"
не става дума за готика. :-)
а може и да става. всъщност готиката е една такава... странна, неочаквана, и като я видиш ти става...а, гот. и си казваш, мда, тов ... |
Идва от българския апашки жаргон (арго), от началото и до средата на миналия век. Редом с нея идват и думи като "скив", "мангизи", "морук" и т.н. Като етимология сред тях има и думи-оригинали - т.е. появили се "по благозвучие" и нямащи пряк предшественик.
Този своеборазен "вътрешен език" е бил доста богат и определено - изразителен. В нета тези статии липсват, но който му се рови, може да опита да намери писаното по темата от Николай Лилиев и Гео Милев в Националната библиотека.
Аз съм виждал извадки от техните статии във "Литературен вестник", но преди около 20 години.
А въобще по темата са аргото, има едно страхотно изследване на Виктор Юго, което е част от негов роман, но не мога да се сетя дали това беше "Клетниците" или "Парижката Света Богородица".
|
______________________________ "I'm your dream... sad but true." |
|
горе |
|
|
Beatriche
Гърмян заек
Регистриран: 05.11.2002
ASL пари: 20
Откъде е: Аксаково
Играчи
Статус
|
Добавено: 05.02.2004 14:57:48
|
|
Естествено, че езикът ни не е никак беден, друг е въпросът, че хората са свикнали да се носят по течението. Така е най-лесно - ще влагам възможно най-малко усилия в своите начинания, пък после ще се оплаквам защо успехите ми не ми носят удовлетворение!
|
______________________________ Ако не знаеш кое е твоето пристанище за теб попътен вятър няма. |
|
горе |
|
|
|
Версия на сайта 2.5 © 2002-2024 от
gan :::
phpBB
2.X.XX club ©
Сайтът се хоства от SEO хостинг.
Сайтът е оптимизиран от
|