НачалоНачало СтатииСтатии КлубКлуб ИгриИгри АлбумАлбум ЦентърЦентър За да видиш своите лични съобщения първо влез в сайта с твоите име и паролаКутия РегистриранеРегистриране ВходВход
 
 
ТетриНЕТ
ТетриНЕТ
Какво е ТетриНЕТ?
Какво е новото?
Специални букви.
Как мога да играя на ТетриНЕТ в ASL?
Как мога да играя на ТетриНЕТ сам?
Управление.
Как да се включа в отбор?
Как се печелят точки?
Чат клиент в ТетриНЕТ.
Специални канали.
Зяпачи (Spectators).
Стратегия и хитрини от gan.
Не лъжи!
Въпроси.
Връзки към тази страница, права и последна промяна.

 

 

ТетриНЕТ
Какво е ТетриНЕТ?
Това е добре познатата ти игра Тетрис с някой нови много интересни екстри и с възможност за игра в мрежа до 6 души. Може всеки да играе за себе си или играчите да се обединяват в отбори. Със специалните букви играта е изключително интересна.
горе
Какво е новото?
Виждаш игралното си поле и в умален вид полетата на другите играчи. Пред потребителските имена са изписани номерата на полетата. Когато изчистиш едновременно две линии, на всички играчи които не са от твоя отбор сървъра им добавя една линия в дъното на дъската. Ако изчистиш 3 линии едновременно на всички противници им се добавят 2 линии. Когато изчистиш 4 линии едновременно (Тетрис) на всички противници им се добавят 4 линии. За всяка изчистена линия ти се появява една специална буква. Когато изчистиш линията съдържаща буквата ти вземаш тази буква в специално поле под игралното ти поле. Във всеки момент може да използваш само най-лявата специална буква с натискане клавиш на цифра от [1] до [6]. Буквата се използва за избраното от теб поле. Ако искаш да я използваш за себе си трябва да натиснеш цифрата на твоето поле. Противниците виждат специалните букви в игралното ти поле, но не и тези които си взел в специалното поле. Когато се свържеш, ако играта вече е започнала твоето поле ще е пълно до горе. Гледай как играят и изчакай да свърши текущата игра. Използвай вградения чат в страница Partyline.
горе
Специални букви.
Буквите които вземаш от игралното поле се събират в поле с надпис Specials: под игралното поле.
Най-общо казано буквите g, c, n използвай за себе си или закъсал играч от твоя отбор, а с другите атакувай противник. Ето и по-подробни описания:

  a (Add Line) - Добавя една линия в дъното на полето.
Атака: Може да атакуваш противника си като му пращаш букви a с натискане на номера на неговото поле. Ефективно е, когато буквите са няколко и полето на противника е пълно над средата, за всяка буква полето му се изпълва с линия и противника ти може да се паникьоса :)
Защита: Може да използваш буквата a за себе си веднага след като си ползвал буква n, за да спестиш време.

  r (Clear Random Blocks) - Изтрива произволни блокчета от полето.
Атака: Ефективно е да го изпратиш на някой, който чака за тетрис - 4 линии.

  b (Clear Special Blocks) - Изтрива всички специални букви от полето на противника ти.
Атака: При изпращане към противник всичките му специални букви изчезват.
Защита: Ако имаш буква o в полето си и си сигурен, че противника ти е взел буква o може да използваш b за себе си. Иначе много рискуваш той да ти пусне o и да ти направи голяма поразия.

  q (Blockquake) - Размества блоковете в полето на противинк.
Атака: Прилича на r, но е по-мощно. Използвай срещу противник чакащ за тетрис.

  o (Block Bomb) - Бомба от блокчета.
Атака: Изчиства поле с ширина 3х3 блокчета около буквите o в полето на противника. Резултатът е самотни висящи във въздуха блокчета. Използвай само срещу противник имащ букви o в полето си. Колкото по-високо в полето на противника е буквата o, толкова по-голяма поразия прави твоята буква. Ако си сигурен, че противника ти има буква g, тогава няма голям смисъл да използваш o срещу него.

  c (Clear Block) - Изтрива най-долната линия на твоето поле.
Защита: Използвай за себе си или за играч от твоя отбор.
Атака: Ако твой противник има опасни специални букви на най-долния ред на полето си. Може да използваш c, за да му изтриеш линията с буквите.

  g (Block Gravity) - Премахва празните полета.
Защита: Всички блокове под които има дупки падат надалу докато стигнат дъното. Така блоковете ти се подреждат. Много е полезно, ако някой те е атакувал с буква o, r или q.

  n (Nuke Field) - Изчиства цялото поле.
Защита: Всички блокчета в полето изчезват и започваш на чисто.
Атака: Ако противника ти има много опасни специални букви (като s или o), не е запълнил много своето поле и твоето поле също е доста празно, тогава може да му изчистиш цялото поле.

  s (Switch Fields) - Разменя полета.
Защита: Ако противника ти има по-празно или по-добре подредено поле, или има много хубави букви в полето си, може да размениш твоето поле за неговото, като му изпратиш буква s.
Атака: Ако твоето поле се е подредило лошо или сам си го подредил разбъркано, може да го размениш с някой с по-добро от твоето поле.

Винаги се използва най-лявата специална буква, а пред специалното поле с буквите се изписва какво прави буквата например (Add Line когато е на ред буквата a). Не може да избираш буква или да разместваш буквите. Ако не искаш да използваш най-лявата буква от специалното поле, може да я изтриеш с клавиш [D] и на нейно място ще застане следващата буква.
Над специалното поле има квадратно поле за служебни съобщения. Там виждаш кой на кого е изпратил буква. Например Blockquake on Lord by gan - означава, че gan е изпратил на Lord буквата q.
горе
Как мога да играя на ТетриНЕТ в ASL?
Ако си с Windows:
изтегли си ТетриНЕТ клиент от Начало -> Библиотека. Там кликваш сивата крушка в първата колона "Изтегли". Стартирай файла и укажи къде да се разархивира (например C:\TetriNET). Вече имаш инсталиран ТетриНЕТ клиент. Отиди в папката където си разархивирал ТетриНЕТ (например C:\TetriNET) и стартирай Tetrinet.exe. Влез в Интернет (ако не си). В долната част на програмата има няколко бутона. Избери предпоследния бутон [Client Settings] и в полето Server IP: въведи tetrinet.gamer.bg в полето Your Nickname: въведи потребителското си име от ASL сайта и натисни бутон [Connect] С бутон [Partyline] се отваря вградения чат клиент, за да може да видиш с кой ще играеш и евентуално да се разделите по отбори. Играта се стартира автоматично от сървъра, когато всички напишат в чата go в рамките на 5 секунди. По този начин е ясно, че всички са готови и няма изненадани играчи. Първият бутон [Show Fields] показва игралните полета в нов прозорец. Така можеш да следиш едновременно играта и чата. От бутон [Win List] се вижда класацията. От бутон [Client Settings] може да промениш клавишите за управление.

Ако си с Linux:
изтегли си ТетриНЕТ клиент от тук. И го инсталирай с rpm -ivh gtetrinet-0.4.1-fr2.i386.rpm
След това го стартирай от терминал с /usr/games/gtetrinet
горе
Как мога да играя на ТетриНЕТ сам?
За да тренираш не е необходимо да влизаш в Интернет. Натисни бутон [Server settings]. Напиши в най-горното поле след Nickname: твоето потребителско име и натисни бутон [Start server]. След това отвори игралното поле от [Show fields] и пусни играта от бутон [Start game], който е в [Partyline].
горе
Управление.
Стандартно се използват стрелки наляво и надясно. Стрелка нагоре върти фигурата надясно. Стрелка надолу ускорява падането. Интервал пуска фигурата на дъното и по този начин печелиш време. С клавишите от [1] до [6] избираш на кое поле да изпратиш най-лявата си специална буква. С клавиш [D] изтриваш най-лявата специална буква. Може да промениш клавишите за управление от бутон [Client Settings].
За напреднали: по време на игра с клавиш [T] под игралното поле отваряш падащо поле в което пишеш съобщение до всички и го изпращаш с [Enter]. Така може да дразниш противника колкото си искаш :)
горе
Как да се включа в отбор?
Разбери се с другите играчи за името на отбора. В клиента за Windows отбора се променя от прозореца на чата. Най-горе има поле. Напиши името на отбора и натисни бутон [Update team]. Сървърът различава малки и големи букви. Например отборите Lord и lord са различни. Когато двама са написали едно и също име за team те са в отбор и когато единия сваля по няколко линии наведнъж, сървъра не добавя линии на съотборника му, а само на противника.
горе
Как се печелят точки?
 • 3 точки за победител в игра с 3-ма или повече играчи всеки за себе си.
 • 2 точки за победител в игра с 1v1 (с общо 2-ма играчи всеки за себе си).
 • 1 точка за второ място при игра с 5-ма или 6-ма играчи.
Класацията се вижда от твоя ТетриНет клиент, като се натисне бутон [Win List]. Виждат се първите 10 играчи.
Освен това класацията се вижда в страница Начало на ASL.
горе
Чат клиент в ТетриНЕТ.
С натискане на бутон [Partyline] се влиза в чат клиента. По подразбиране всички влизат в канал с име tetrinet с номер 1. Първият влязъл в канал автоматично става Модератор на канала и може да пуска и спира играта в канала. Когато Модераторът се изключи от канала, Модератор става вторият влязъл в канала. Ето някой команди подредени по важност:
 • /help или за по-кратко /h - извежда списък на командите.
 • /list или за по-кратко /l - извежда списък с каналите и колко участници има в тях.
 • /who или за по-кратко /w - извежда списък на играчите, от кой отбор са и в кой канал са.
 • /join именаканал или за по-кратко /j именаканал - влиза се в канал с избраното име. Вместо име на канал може да се пише и номер на канал.
  Например /j pure ще те отведе в канал pure, където се играе без специални букви.
 • /msg именаиграч съобщение или за по кратко /c номернаиграч съобщение - изпраща лично съобщение до играч с указаното име и само той го вижда (вместо msg може да се пише команда tell, също така вместо име на играч може да се пише номер на играч).
  Например /msg gan Ще атакуваме само номер 5. Така играч с име gan ще получи съобщението: {vrooom} Ще атакуваме само номер 5. Това {vrooom} му показва, че съобщението е изпратено от играч vrooom и че само gan вижда съобщението.
 • /reply съобщение или за по-кратко /r съобщение - изпраща лично съобщение до играча, който последен ти е пратил лично съобщение с команда /msg.
 • /tmsg съобщение или за по-кратко /tm съобщение- изпраща съобщение до всички играчи от твоя отбор и само отбора го вижда.
 • /goto именаиграч или за по-кратко /go именаиграч - премества те в канала в който се намира посочения играч.
 • /speclist или за по-кратко /sp - извежда списък на играчи, които са влезли в канала само за да гледат (spectators).
 • /me - me се заменя с твоето потребителско име в канала.
  Например ако си влязъл с име vrooom и напишеш /me казва това - всички други ще видят: * vrooom казва това.
 • /ping или за по-кратко /pi - връща времето за връзка от теб до сървъра в милисекунди.
 • /start секунди или за по-кратко /st секунди - Модераторът може да пусне играта след секунди време.
  Например /start 5 ще пусне играта след 5 секунди, като на всяка секунда всеки играч получава съобщение колко секунди остават до началото.
 • /random или /roll - хвърля зарче и връща произволно число от 1 до 6. /ro 2 4 - хвърления зар има само числата от 2 до 4.
 • /config или за по-кратко /co - извежда настройките на текущия канал. Показва се вероятността за получаване на специалните букви в проценти.
 • /ignore номернаиграч или за по-кратко /ig номернаиграч - ако някой играч те тормози с лични съобщения, използвай тази команда, за да го игнорираш.
  Повторното изпълнение ще го премахне от списъка с игнорирани и отново ще получаваш съобщения от него.
 • /away [съобщение] или за по-кратко /afk [съобщение] - само /afk включва/изключва твоя away статус и така другите играчи в канала виждат кога не си пред компютъра. С /afk съобщение - променяш твоето лично away съобщение.
 • /language коднаезик или за по-кратко /la коднаезик - превключва езика на интерфейса.
  Например /la en - включва английски език. /la bg - включва български език (заб. буквата "я" не може да се покаже).
Стрелка нагоре изписва последната въведена команда.
Ако всички играчи в канала напишат последователно go (само go без /) това предизвиква стартиране на играта.
горе
Специални канали.
При влизане в ASL ТетриНЕТ сървъра по подразбиране влизаш в канал 1 с име tetrinet1. За да видиш всички канали напиши в чата команда /l. Ще видиш списък като този:
<Server> (1) tetrinet1 [ОТВОРЕН-1/6] 1:1
<Server> (2) tetrinet2 [ОТВОРЕН-2/6] {ТЕЧЕ ИГРА} 2:1
<Server> (3) tetrinet3 [ОТВОРЕН-0/6] 3:1
<Server> (4) pure [ОТВОРЕН-0/6] Pure
<Server> (5) pure2 [ОТВОРЕН-0/6] Pure
<Server> (6) custom [ОТВОРЕН-0/6] Custom mode
...
<Server> (13) admins[ОТВОРЕН-0/6] Administrators' Lair

Цифрата в скобите е номера на канала следвана от името на канала. Ако цифрата е в червено в канала има поне един играч. [OPEN-1/6] - показва, че в канала има 1 играч от 6 възможни. 2:1 е описание на канала, като първата цифра 2 показва колко линни трябва да свалиш, за да получиш втората цифра брой букви. Ако има надпис {ТЕЧЕ ИГРА} това показва, че играта в канала в момента е започнала.
За да влезеш в канал номер 2, напиши команда /j 2.

Каналите с име Duel за само за двама играчи.
В каналите с име Pure се играе без специални букви.
В канал Sticks Only фигурите които падат са само сини линии и няма специални букви.
В канал SnS фигурите които падат са само сини линии и жълти квадрати, и няма специални букви.
В канал 7Tetris първият който направи 7 тетриса (сваляне на 4 линии едновременно) печели играта.
В канал custom можеш да променяш настройките на канала. С команда /mode - показва всички достъпни режими на игра от 0 до 9.
Например с команда /mode 8 в канал custom се включва режим в който падат само леви и десни фигури L.
Канал admins е само за оператори и е достъпен само с парола.
Класациите (WinList) за нормалните канали, за duel канали и за pure канали са отделни.
С команда /w виждаш как са разпределени играчите в каналите.
С команда /go gan отиваш в канала в който се намира играч gan.
горе
Зяпачи (Spectators).
Във всеки канал може да влизат потребители, които само да гледат играта, наречени Spectators. Отбелязват се с буква S в списъка с потребители в горния десен ъгъл на чата. Те не заемат игрално поле в канала.
С команда /sp може да видиш всички зяпачи и в кой канал са.
Ако си с Windows, за да влезеш да гледаш е необходимо да използваш Windows ТетриНЕТ spectator клиент, който може да изтеглиш от тук.
Ако си с Linux, за да влезеш да гледаш е необходимо само преди да се свържеш да избереш Connect as a spectator.
горе
Стратегия и хитрини от gan.

Основни положения:
Бъди бърз! Натискане и задържане на лява или дясна стрелка забързва страничното движение на падащата фигура. Използването на стрелка надолу забързва падането. Натискането на интервал пуска падащата фигура на дъното веднага. Използвай интервал веднага след като завартиш и наместиш фигурата. Тава пести много време.
За да завъртиш фигура веднъж наляво, не я върти три пъти надясно с горна стрелка. Използвай десния клавиш [Ctrl] за завъртане наляво (или друг избран от теб клавиш).

Вземай колкото може повече специални букви! Когато свалиш едновременно 2, 3 или 4 линии на всички играчи, които не са в твоя отбор сървърът им добавя съответно по 1, 2 и 4 линии. Последното се нарича Тетрис. Не се лакоми да правиш много Тетриси, защото твоите противници сигурно ще ти пратят букви q или r.
Когато свалиш едновременно 2 линии, всяка специална буква участваща в тези свалени линии се добавя в твоето специално поле по два пъти. Аналогично когато линиите са 3 и 4.

Не задържай специалните букви. Пускай ги възможно най-бързо. Ако специалното ти поле се запълни, няма да може да вземаш повече букви. Само най-десните ще почнат да изпадат и ще се променят и така може да загубиш ценна буква като n.

Ако забележиш противник който се готви за Тетрис (сваляне на 4 линии едновременно), по най-бързия начин му изпрати буква q или r. Ако преди тези букви имаш други, бързо ги използвай или дори изтрий с клавиш [D].

Ако имаш няколко последователни или близки букви a в специалното поле. Изпрати ги всичките на противника с най-запълнено поле или на противник, който реди блоковете Т-образно и се готви да използва s. Така е почти сигурно, че той ще загуби.

Ако имаш подготвена буква o, виж кой противник има в игралното си поле най-много букви o и я изпрати на него. Ако полето му е прекалено пълно и буквите o са ниско в игралното поле. Твоето o ще има много слабо въздействие.

Разширена стратегия:
Следи играта! Гледай полетата на твоите противници и следи кой какви букви взема, така ще знаеш кои букви да използваш срещу тях. Следи и квадратното поле със служебни съобщения, за да виждаш кой кого атакува. Ако участваш в игра с няколко души и всеки играе за себе си. Първо се атакува противника с най-запълнено поле. Когато го атакуват няколко души е почти сигурно, че той бързо ще загуби.

Помагай на съотборниците си! Ако играеш в отбор, винаги помагай на най-закъсалият от твоя отбор, дори това да ти е последната защитна буква n, g или c. Ако твоя съотборник бъде изхвърлен от играта, съотношението на силите в игра 2v2 става 2:1, а в игра 3v3 - 3:2 и победата на противника е почти сигурна.

Буквата g е много удобна за правене на Тетрис. Изчакай да видиш, че следващата ти фигура ще бъде синя линия. Използвай буквата g. Тя създава дълбоки дупки подходящи за синята линия. Постави линията бързо в най-дълбоката дупка. Твоите противници няма да имат време да ти пуснат q или r и ако изиграеш правилно ситуацията, е много вероятно да направиш Тетрис.

Ако имаш буква s и полето на противника ти е почти празно или добре подредено може да размениш полетата. Преди това бързо пусни няколко фигури на кула в средата и най-отгоре направи плоска шапка от фигури. Всичките фигури да изглеждат като голямо Т. Колкото по-високо са фигурите, толкова по-трудно ще успее да се оправи твоя противник след смяната, но рискуваш в този момент да ти пуснат няколко букви a или някой да направи Тетрис и да загубиш. Ако противникът ти има буква n или g. Смяната няма да го затрудни. Ако и той има s е най-вероятно да ти върне полето.

Ако се готвиш да използваш буквата s и преди нея имаш букви q, r, a или o, не атакувай с тях противник, а себе си. Не сменяй с противник за който си сигурен, че има буква g, n или s. Ако имаш 2 букви s, смени с играч, който има една буква s.

Ако полето ти е сравнително празно и имаш буква o в него, е много вероятно някой да ти прати o и да ти обърка играта. Затова по най-бързия начин вземи буквата o от твоето поле или пусни буква b за себе си, която изтрива всички специални букви в твоето поле, или ако буквата o е на най-долния ред в твоето поле, пусни буква c за себе си и така ще изтриеш реда с буква o.

Ако имаш подготвена буква b, виж дали има противник с опасни букви (n,s,g) в игралното си поле и я изпрати на него. Ако никой няма тези букви я изпрати на противник с много букви в игралното поле, но не на такъв който има о. Защото ти или друг от твоя отбор може по-късно да му прати o.

Ако ти е останал само един противник, чието поле е по-пълно от твоето и имаш подготвена защитната буква s, следвана от няколко атакуващи букви (като a или q), е по-добре да изтриеш буквата s с клавиша [D], за да може да атакуваш твоя противник.

Вземай буквите o от твоето игрално поле по най-бързия начин, защото ако някой ти прати o ще ти обърка сериозно играта, особенно ако нямаш взета буква n или g.
Ако полето ти е запълнено над средата или съдържа много дупки, вземай буквата n или g по най-бързия начин.

Ако имаш буква s, полето ти е запълнено почти догоре и на противника ти също е доста пълно или лошо подредено, може да използваш буквата s за себе си. При смяна на полета сървърът сваля няколко линии така, че най-горните блокове да са на разстояние 6 линии от горния ръб на игралното поле. По този начин като използваш s ще ти се свалят няколко линии. След това забави темпото - не използвай клавиша интервал, а само намествай фигурите със стрелките. Това ще ти даде време и ще изчакаш противника ти да умре преди тебе.

Бъди много бърз! Ако си с Windows влез в твоя Control Panel и щракни двойно върху Keyboard. Оттам настрой времето за начало на повторение на натиснатия клавиш (repeat rate) на минималното възможно. Увеличи скоростта на повторение на натиснатия клавиш (delay time) така, че да ти е най-удобно.
Ако си с Linux изпълни в терминален прозорец kbdrate -d 30 -r 250.
Винаги следи коя е следващата ти фигура! В полето горе и отдясно на игралното ти поле гледай за следващата фигура и докато наместваш текущата фигура, мисли къде ще сложиш следващата.
Натискането и задържането на лява и дясна стрелка ускоряват предвижването на фигурата съответно наляво и надясно. Ако е необходимо да пуснеш например вертикална синя линия в дупка, която е на разстояние едно блокче от дясната страна на игралното поле. Малко преди линията да се покаже, натисни и задръж дясна стрелка докато линията се удари в дясната стена. Веднага след това натисни веднъж лява стрелка и интервал.

Забележки:
Терминът вземай буква по най-бързия начин по-горе означава, да се стремиш първо да изчистиш линията съдържаща специалната буква без значение дали оставяш дупки или излишно натрупваш фигури.
Терминът използвай буква по най-бързия начин по-горе означава, че ако буквата в твоето специално поле, която ти трябва се предшества от други букви, по най-бързия начин ги използвай или просто ги изтрий с клавиш [D].
горе
Не лъжи!
Всяка измама или опит за измама в играта на ТетриНЕТ в ASL се наказва с изгонване (ban) от ТетриНЕТ сървъра и от сайта на ASL!
горе
Въпроси.
Въпроси и коментари пиши в тази тема.
горе
Връзки към тази страница, права и последна промяна.
Последна промяна на този текст на 25.09.2006 г. от 10:06 ч.
Автор gan.

Внимание: Копирането на този текст или част от него под каквато и да е форма, се наказва с гадни хакерски атаки! :)
Разрешено е поставянето на връзка към тази страница http://asl-bg.com/tetrinet в друг сайт.

Ако случайно забравиш адреса http://asl-bg.com/tetrinet - няма страшно. Отвори google.com и потърси на кирилица за "тетринет" ;-)
горе

 


Скок на:   


 
Версия на сайта 2.5 © 2002-2024 от gan ::: phpBB 2.X.XX club ©

Сайтът се хоства от SEO хостинг.
Сайтът е оптимизиран от гугъл оптимизация - лесно откриване на вашия сайт